Na mojem vrtu raste čudovita rabarbara, ki sem jo uporabila v tem preprostem receptu za jabolčno pito. Tako je sicer skromna rabarbara obogatila sočen nadev iz jabolk v tej sladki klasiki.
SESTAVINE:
300 g moke
150 g masla
2 rumenjaka
4 žlice mrzle vode
50 g sladkorja
4 velika jabolka
½ kg rabarbare
4 žlice sladkorja
10 g masla
1 velika žlica cimeta
1 pest mandljevih lističev
sladkor v prahu
PRIPRAVA:
V posodi kuhinjskega robota vmešamo moko, sladkor, maslo in rumenjake, da dobimo kašasto zmes, dodamo vodo in mešamo, da dobimo krhko testo. Zavijemo ga v folijo in v hladilniku naj počiva 1 uro. Vmes segrejemo pečico na 180⁰ C. Jabolka olupimo in nastrgamo na lističe. Rabarbaro olupimo in narežemo na grižljaj velike kose. V ponvi si pripravimo karamel tako, da 4 žlice sladkorja stresemo na suho ponev in pustimo, da se sladkor stopi in nastane karamel. Sladkorja ne mešamo, ampak ponev vsake toliko časa malo potresemo. Dodamo nastrgana jabolka in rabarbaro in 10 g masla. Premešamo in kuhamo do mehkega. Ohladimo in sadno maso začinimo s cimetom.
Pekač za pito namažemo z maslom. Razvaljamo 2/3 testa, ki ga položimo v namaščen pekač in oblikujemo lep rob. Testo pokrijemo s peki papirjem in otežimo z suhimi stročnicami (fižol ali čičerika) in v pečici “slepo spečemo”. Pečemo približno 20 min. To je postopek, ki nam bo zagotovil, da bo pita lepo hrustljava. Po 20 min. odstranimo papir in stročnice in obložimo z nadevom iz jabolk in rabarbare. Testo, ko nam je ostalo, nadrobimo po nadevu v piti in na koncu potresemo še z mandlji. Pečemo še 20 min. da se zlato rjavo obarva. Ohladimo. Pred serviranjem potresemo s mletim sladkorjem.
Comments