Ena najbolj zaželenih pit v moji družini, tokrat še v praznični preobleki z vzorcem božičnih zvezdic. Sicer pa osnovno krhko testo za pito in jabolka v karameli skupaj ponujata božanske užitke za vse ljubitelje dobrih pit.
SESTAVINE:
400 g bele večnamenske moke
¼ žličke soli
250 g mrzlega masla
2 jajca
100 ml mrzle vode
1 žlička jabolčnega kisa
150 g sladkorja
1 velika žlica cimeta
1 kg jabolk
PRIPRAVA:
V posodi kuhinjskega robota najprej zmešamo moko s soljo, 50 g sladkorja, maslo narezano na kocke, kis in eno jajce. Počasi prilivamo vodo in mešamo, da dobimo gladko kepo. Testo zavijemo v prozorno folijo in naj počiva eno uro v hladilniku. To je pomembno, da je pečeno testo hrustljavo in se topi v ustih.
Pečico segrejemo na 180⁰ C. Pekač za pite s snemljivim dnom premera 26 cm dobro namažemo z maslom in ga postavimo v hladilnik. Olupimo jabolka in jih nastrgamo na rezine. V ponvi brez maščobe segrejemo 100 g sladkorja in naredimo karamel. Sladkor segrevamo na majhnem ognju in ponev pretresamo, da se sladkor stopi in nastane karamel. V karamel stresemo jabolka in mešamo, da izhlapi voda in se jabolka zmehčajo. Ohladimo in med jabolka zmešamo cimet.
Testo razdelimo na dva enaka dela, če bo pita imela pokrov (kot moja na sliki). Lahko pa se odločite in namesto pokrova naredite mrežast vzorec. V tem primeru za podlago pite razvaljamo ⅔ testa iz ostale tretine pa razvaljamo trakove za mrežo. Testo za dno pite naj bo debelo približno 3 mm. Položimo ga v namaščen pekač in višek odrežemo, robove pa s pomočjo ročaja kuhalnice dobro pritisnemo ob steno pekača. Tako dobimo lep vzorec. Shranimo v hladilnik. Potem razvaljamo pokrov in s pomočjo modelčka za piškote izrežemo zvezdice, ki jih uporabimo za okrasitev roba pite. Iz ostankov testa oblikujemo še več zvezdic. Delamo hitro in testo naj bo ves čas hladno (tako bo pri pečenju ohranilo obliko). Ohlajena jabolka stresemo v model in poravnamo. Rob testa namažemo s stepenim jajcem in prekrijemo s pokrovom.S stepenim jajcem namažemo celoten pokrov, tako bomo lahko pritrdili zvezdice in pita bo lepo hrustljavo zapečena. Tudi zvezdice, ki smo jih položili na rob, namažemo z jajcem. V predhodno ogreti pečici pečeno 40 min.
Comments