Krostata je ena super enostavna pita za katero ne potrebujete nobenega pekača in njena priprava ne zahteva veliko pekovskega znanja. Moja današnja verzija je z jabolki, lahko pa jo pripravite tudi z drugim sadjem ali pa z zelenjavo in jo postrežemo kot slani prigrizek.
SESTAVINE:
290 g moke
145 g hladnega masla
1 rumenjak
50 g sladkorja
4 srednje velika jabolka
3 velike žlice sladkorja
10 g masla
2 čajni žlički cimeta
1 jajce za premaz
mleti sladkor za potresanje
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 180⁰. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sladkor, maslo in en rumenjak, da dobimo gladko testo. Če je testo preveč drobtinasto, lahko dodamo 2 žlici mrzle vode, da se sestavine lažje povežejo. Testo zavijemo v folijo in naj počiva v hladilniku 2 uri. Vmes olupimo jabolka in jim odstranimo peške. Prepolovimo in razrežemo na tanke kolute. Testo razvaljamo na peki papirju v obliko velikega kroga na 2-3-mm debeline. Rezine jabolk dekorativno položimo na testo. Rob širine 3 cm pustimo brez obloge. Sladkor zmešamo z cimetom in obilno posujemo po jabolkih. Maslo narežemo na kocke in ga potresemo po jabolkih. Prazen rob testa obrnemo proti notranjosti in oblikujemo rob rustikalne oblike. Jajce stepemo v mali posodici in z njim premažemo rok krostate. Peki papir s testom položimo na raven pekač in pečemo v pečici 30 do 40 min., da je testo lepo zlate rjave barve in zadiši iz pečice.
Ohlajeno narežemo na rezine in po želji serviramo s kepico vanilijevega sladoleda.
Comentários