top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

JABOLČNA KROSTATA


Krostata je ena super enostavna pita za katero ne potrebujete nobenega pekača in njena priprava ne zahteva veliko pekovskega znanja. Moja današnja verzija je z jabolki, lahko pa jo pripravite tudi z drugim sadjem ali pa z zelenjavo in jo postrežemo kot slani prigrizek.

SESTAVINE:


290 g moke

145 g hladnega masla

1 rumenjak

50 g sladkorja

4 srednje velika jabolka

3 velike žlice sladkorja

10 g masla

2 čajni žlički cimeta

1 jajce za premaz

mleti sladkor za potresanje


PRIPRAVA:


Pečico segrejemo na 180⁰. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sladkor, maslo in en rumenjak, da dobimo gladko testo. Če je testo preveč drobtinasto, lahko dodamo 2 žlici mrzle vode, da se sestavine lažje povežejo. Testo zavijemo v folijo in naj počiva v hladilniku 2 uri. Vmes olupimo jabolka in jim odstranimo peške. Prepolovimo in razrežemo na tanke kolute. Testo razvaljamo na peki papirju v obliko velikega kroga na 2-3-mm debeline. Rezine jabolk dekorativno položimo na testo. Rob širine 3 cm pustimo brez obloge. Sladkor zmešamo z cimetom in obilno posujemo po jabolkih. Maslo narežemo na kocke in ga potresemo po jabolkih. Prazen rob testa obrnemo proti notranjosti in oblikujemo rob rustikalne oblike. Jajce stepemo v mali posodici in z njim premažemo rok krostate. Peki papir s testom položimo na raven pekač in pečemo v pečici 30 do 40 min., da je testo lepo zlate rjave barve in zadiši iz pečice.

Ohlajeno narežemo na rezine in po želji serviramo s kepico vanilijevega sladoleda.


630 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page