top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

POLETNA JABOLČNA PITA

Jabolčna pita je v moji družini zelo priljubljena sladica. Spečem jo ob vsaki priložnosti in tokrat sem jo pripravila iz prvih letošnjih jabolk. Tistih, ki so padla z domačega drevesa in morda na pogled niso najlepša, so pa vsekakor izjemno okusna in primerna za pripravo te pite.

SESTAVINE:


300 g moke

150 g masla

2 rumenjaka

4 žlice mrzle vode

50 g sladkorja

4 velika jabolka

4 žlice sladkorja

10 g masla

1 velika žlica cimeta

1 pest mandljevih lističev

1 velika žlica marelične marmelade

sladkor v prahu


PRIPRAVA:


V posodi kuhinjskega robota vmešamo moko, sladkor, maslo in rumenjake, da dobimo kašasto zmes, dodamo vodo in mešamo, da dobimo krhko testo. Zavijemo ga v folijo in v hladilniku naj počiva 1 uro. Vmes segrejemo pečico na 180⁰ C. Jabolka olupimo in nastrgamo na lističe. V ponvi si pripravimo karamel tako, da 4 žlice sladkorja stresemo na suho ponev in pustimo, da se sladkor stopi in nastane karamel. Sladkorja ne mešamo, ampak ponev vsake toliko časa malo potresemo. Dodamo nastrgana jabolka in 10 g masla. Premešamo in kuhamo do mehkega. Ohladimo in sadno maso začinimo s cimetom.

Pekač za pito namažemo z maslom. Razvaljamo 2/3 testa, ki ga položimo v namaščen pekač in oblikujemo lep rob in za 20 minut postavimo nazaj v hladilnik. Ohlajeno testo v pekaču pokrijemo s peki papirjem in otežimo z suhimi stročnicami (fižol ali čičerika) in v pečici “slepo spečemo”. Pečemo približno 20 min. To je postopek, ki nam bo zagotovil, da bo pita lepo hrustljava. Po 20 min. odstranimo papir in stročnice in obložimo z nadevom iz jabolk. Testo, ko nam je ostalo, nadrobimo po nadevu v piti in na koncu potresemo še z mandlji. Pečemo še 20 min. da se zlato rjavo obarva. Zadnjih 10 minute peke, pito premažemo z žlico marelične marmelade, tako bo lepa in sijoča in okusna. Ohladimo. Pred serviranjem potresemo s mletim sladkorjem.




13,238 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page