Imate radi hrustljavo zapečene testenine? V ta recept se je pritihotapil brokoli, ki poživi jed in poskrbi da testenine postanejo zdrav in barvit obrok, ki je lep tudi na prvi pogled.
SESTAVINE:
1 brokoli
300 g testenin (moji najljubši za ta recept so fusilli)
130 g masla
1 žlica moke
200 ml zelenjavne osnove
300 ml mleka
nekaj sveže naribanega muškatnega oreščka
70 g celih mandljev
50 g parmezana
6 žlic svežih kruhovih drobtin (1 večji kos starega kruha)
10 rezin pancete
malo soli in popra
PRIPRAVA:
Operemo brokoli in ga razrežemo na cvetke. Na hitro ga pokuhamo v slani vodi, vendar samo 2 min. da ostane hrustljav. V drugi posodi skuhamo testenine. Tudi te naj bodo kuhane “al dente”. Odcedimo in jih pustimo v posodi. V ponvici stopimo 50 g masla, primešamo žlico moke, malce prepražimo, zalijemo z mlekom in zelenjavno osnovo in kuhamo na majhnem ognju približno 10 min., da dobimo gladko omako. Solimo in popramo po okusu. V omako naribamo ščepec muškatnega oreščka.
Vmes segrejemo pečico na 200⁰C. Pekač za narastke dobro namažemo z maslom. V mešalniku zmešamo mandje, kruh, nariban parmezan in preostalo maslo. Tako smo pripravili okusne drobtine, ki bodo poskrbele, da bodo testenine lepo hrustljavo zapečene.
Rezine pancete razrežemo na grižljaj velike koščke.
V posodi zmešamo testenine, brokoli, omako in polovico pancete. Pretresemo v posodo za narastke in velikodušno potresemo z drobtinami in preostalo panceto. V pečici pečeno približno 20 min. Proti koncu pečenja narastek pokrijemo s folijo, ki poskrbi da se jed ne zapeče preveč in brokoli ohrani svežo zeleno barvo.
Postrežemo z enostavno zeleno solato. Jaz včasih spečem narastek v porcijskih keramičnih posodicah in tako postane enostaven narastek odlična predjed slavnostnem kosilu ali večerni zabavi, ali pa priloga nedeljski pečenki.
Comments