Imate radi hrustljave mesne kroglice v sočni paradižnikovi omaki? Jaz sem jih obogatila z dišečim rožmarinom in aromatičnim origanom in skupaj s igrivimi fusilli so čudovito hitro kosilo. Fusilli ali svedrčki so prava izbira za ta recept, saj se aromatična omaka lepo “ujame” v vrtince testenin.
SESTAVINE:
1 vejica rožmarina
5 vejic origana
1 rdeča čebula
2 stroka česna
500 g mletega mesa (jaz sem uporabila mlado mleto jagnjetino)
1 jajce
5 žlic belih drobtin
3 žlice oljčnega olja
1 žlica sladkorja
3 žlice balzamičnega kisa
800 g paradižnikove kaše (ali paradižnik v konzervi)
400 g testenin (fusilli)
sol in poper
PRIPRAVA:
Zelišča operemo, osušimo, iglice in liste osmukamo in vse dobro sesekljamo. V mešalniku zmeljemo dva koščka starega belega kruha, da dobimo drobtine. Česen olupimo in sesekljamo.Čebulo prav tako olupimo in narežemo na tanke lističe.
Mleto meso v skledi zmešamo z drobtinami, polovico zelišč, polovico česna in jajcem. Solimo in popramo. Vse dobro premešamo in z vlažno roko oblikujemo kroglice v velikosti oreha. Kroglice zlato popečemo v ponvi na oljčnem olju. Poberemo jih iz ponve in hranimo na toplem. Na isti ponvi prepražimo česen in čebulo. dodamo žlico sladkorja, preostanek zelišč in karameliziramo. Zalijemo z žlico balzamičnega kisa in ko ta izhlapi, dodamo paradižnikovo kašo. Na nežnem ognju kuhamo 15 min. Dodamo mesne kroglice in solimo in popramo po okusu. Kuhamo še 10.min, da se kroglice segrejejo.
V vroči slani vodi skuhamo testenine in ko so kuhane “al dente” jih stresemo v omako in postrežemo. Seveda si testenin ne moremo predstavljati brez parmezana, zato ga obilno naribamo, ko je jed že na krožniku. Uživajte!
Comentarios