Ena mojih najljubših sladic, ki sem se jih naučila v kuharski šoli v Parizu. Enostavna priprava, najboljše sestavine, klasični francoski postopki priprave in maksimalni rezultat, ko jih poješ!
SESTAVINE:
212 g mletega sladkorja
125 g mletih mandljev
187 g masla
187 g beljakov
65 g moke
1 žlička vanilijevega ekstrakta
1 zavitek malin
mleti sladkor za posipanje
PRIPRAVA:
Pečico najprej segrejemo na 170⁰ C. Najprej si pripravimo “rjavo maslo”. To je ena klasičnih francoskih tehnik, ki jo moramo upoštevati, če želimo pripraviti originalni recept. V posodi na štedilniku stopimo maslo. Ko je maslo stopljeno, ga na zmerni temperaturi štedilnika mešamo in segrevamo da se loči mlečni in mastni del masla in sestavina se počasi začne barvati v lešnikovo rjavo. Ravno ta lešnikova rjava barva da maslu tisti poseben lešnikov okus, ki ga želimo v sladici in je ta zato tako posebno aromatična. Pazimo, da temperatura ni previsoka in masla ne zažgemo.
Rjavo maslo malo ohladimo. Nato v eni posodi zmešamo vse suhe sestavine (mandlje, sladkor in moko) Primešamo beljake, ki smo jih predhodno točno odmerili na 187 g. Nežno mešamo in počasi dodajamo rjavo maslo in mešamo, da dobimo gladko maso. Vlijemo v pripravljene modelčke. Jaz uporabljam silikonske okrogle modelčke, lahko pa uporabite tudi pravokotne ali druge oblike. V predhodno ogreti pečici pečemo približno 15 min. (odvisno od velikosti modelčkov) Pečene ohladimo, posujemo s sladkorjem in okrasimo z malino. Če ne uporabite modelčkov z vdolbinico, lahko še pred pečenjem posujete površino testa z lističi mandljev in in svežim jagodičevjem spećete.
Kommentare