Pisana in sveža pomladna jed. Morda malce nenavadna, ker sladki grah ni najbolj pogosto uporabljena zelenjava, vendar po krivici prezrta. Najdemo ga vseh večjih in bolje založenih trgovinah. Najboljši je kuhan “al dente”, tako ostane hrustljav in aromatičen.
SESTAVINE:
400 g sladkega graha
1 šalotka
3 stebelca mete
300 g svežega (ali zamrznjenega) graha v zrnu
400 g testenin (farfalle)
300 ml zelenjavne juhe
2 žlici oljčnega olja
1 bio limona
200 g svežega sira (sirov kremni namaz)
100 g pistacij
½ žličke sesekljanega čilija
sol in poper po okusu
PRIPRAVA:
Najprej operemo in osušimo stroke sladkega graha. Šalotko olupimo in sesekljamo. Meto prav tako operemo, osušimo in listke drobno sesekljamo. V vroči in slani vodi 2-3 min. blanširamo obe vrsti graha in nato prelijemo z ledeno vodo, da ohranita barvo. Vmes v slani vodi skuhamo farfalle. Olje vlijemo v ponev in popražimo šalotko. Zalijemo z zelenjavno juho. Limono operemo, naribamo lupino in ožamemo sok. Sok dodamo omaki. Prav tako sveži kremni sir in sesekljane metine liste. Kuhamo 5 min. in nato s paličnim mešalnikom vse zmeljemo v kremno omako. Omako solimo, popramo in dodamo limonino lupinico. Pistacije prepražimo na suhi ponvi, da zadišijo. Ohladimo in grobo sesekljamo. Farfalle odcedimo in in zmešamo z obema vrstama graha. Serviramo na krožnike in prelijemo s kremno omako. Potresemo s sesekljano pisatcijo in okrasimo s čilijem.
Comments