Tokrat sem imela srečo in sem lahko kupila bio neškropljene limone, ki so še včeraj rasle na drevesih v dolini Neretve, danes pa sem jih uporabila kot glavno sestavino v enostavnem in sončnem limoninem kolaču. Super sladica, ki jo lahko postrežete v kateremkoli letnem času. Posebej pa prija v mrzlem januarju, saj nas v spominih ponese v toplo poletje.
SESTAVINE:
250 g moke
ščepec soli
2 žlički pecilnega praška
200 ml jogurta
150 g sladkorja
3 jajca
120 ml sončničnega olja
naribana lupina ene bio limone
sok pol limone
košček masla za pekač
ZA OBLIV:
120 g mletega sladkorja
3 žlice limoninega soka
PRIPRAVA:
Pečico najprej segrejemo na 180⁰C. Limono umijemo in osušimo, lupino naribamo, sok iztisnemo. V posodi kuhinjskega robota najprej skupaj s sladkorjem penasto umešamo jajca in dodamo vse mokre sestavine (jogurt, olje, limonino lupino, sok). Posebej v drugi skledi zmešamo suhe sestavine (moka, sol in pecilni prašek) Suhe sestavine med rahlim mešanjem dodamo v jajčno zmes in gladko zmešamo. Vlijemo v podolgovat pekač, ki smo ga namastili z malo masla in obložili s peki papirjem. Pečemo 40 min. da je zlato rumeno zapečeno oz. iz pečice prijetno zadiši po svežem pecivu.
Vmes v manjši posodi z žlico zmešamo sladkorni prah in limonin sok. Obilno premažemo hladen kolač. Počakamo da se limonin obliv strdi in nato narežemo na poljubno debele rezine.
Opmerkingen