Znani piškoti v božični preobleki. Navadno čokolado smo zamenjali z čokolado z okusom mentola in dodali pomarančni sok in pomarančno lupinico, ki skupaj pričarata okus Božiča.
SESTAVINE:
100 g čokolade z okusom mentola
500 g moke
2 žlici kakava
200 g hladnega masla
80 g sladkorja v prahu
malo soli
2 jajca
½ bio pomaranče
PRIPRAVA:
Najprej grobo sesekljamo čokolado in jo stopimo nad vodno kopeljo. Malo jo ohladimo pred nadaljnjo uporabo. Zamesimo dve vrsti testa. Jaz za gnetenje in pripravo piškotnega testa vedno uporabljam kuhinjskega robota. Tako v posodi za čokoladno testo zmešamo 250 g moke skupaj s kakavom, dodamo 100 g masla in raztopljeno čokolado. Vmešamo še 30 g mletega sladkorja, ščep soli in eno jajce. Vse zgnetemo v mehko kepo jo zavijemo v prozorno folijo in naj počiva v hladilniku 1 uro.
Za pripravo svetlega testa najprej operemo in osušimo pomarančo in ji naribamo lupinico. Pomarančo ožamemo in sok zmešamo z 250 g moke, 100 g masla, 50 g sladkorja, ščepec soli, dodamo 1 jajce in naribano lupinico. Zgnetemo v gladko testo. Prav tako kot čokoladno testo, zavijemo v folijo in naj počiva 1 uro.
Pečico segrejemo na 180⁰ C. Obe vrsti testa razvaljamo na peki papirju na debelino 3 mm v približni velikosti 30x40 cm. Eno vrsto testa položimo na drugo, porežemo odvečne robove in s pomočjo papirja po dolžini zavijemo v rolado. Ponovno zavijemo v prozorno folijo in naj počiva v hladilniku najmanj eno uro. Ko se testo dobro ohladi, ga narežemo na 5 mm debele kolute, ki jih položimo na pekač (obložen s peki papirjem) in pečemo 8 do 10 min. Ohladimo na rešetki.
Comments