Moja družina in jaz obožujemo zelenjavne juhe. Juhe pripravljene iz različne zelenjave, ki s pomočjo nekaj odličnih dodatkov in paličnega mešalnika postanejo prava poslastica.
SESTAVINE:
1 manjša cvetača (tudi zeleni) listi
1 manjša čebula
malo oljčnega olja
nekaj listov stebelne zelene
750 ml zelenjavne osnove
200 g svežih rakcev
150 g kisle smetane
2 žlici belega gresa
sol in poper
nekaj vejic svežega peteršilja
PRIPRAVA:
Cvetačo dobro operemo in razdelimo na cvetove, liste sesekljamo. Liste zelene operemo in prav tako sesekljamo. Čebulo olupimo in jo drobno narežemo in popražimo na oljčnem olju, dodamo ostalo zelenjavo, malo premešamo in zalijemo z zelenjavno osnovo. Kuhamo, da se zelenjava zmehča. Vmes olupimo rakce in jih rahlo popečemo na maslu. Rakci so nežni in so hitro pripravljeni, če jih pečemo ali kuhamo predolgo, postanejo gumijasti in niso več aromatični in okusni.
Juho s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo, da postane gladka in kremasta. Po okusu solimo in popramo. Juho vrnemo na štedilnik in ponovno segrejemo, tik pred vretjem, dodamo beli gres in mešamo, da se skuha do konca. Nalijemo v jušne skodelice in pred serviranjem vsako skodelico juhe okrasimo z žlico kisle smetane, potresemo s peteršiljem in dodamo rakce. V sezoni mlade čebulice, lahko za okrasitev in hrustljavost, dodamo tudi nekaj zelenih obročkov.
Comments