Rumena buča, maslenka ali hokaido sorta, je vsestranska zelenjava iz katere lahko pozimi pripravimo raznovrstne jedi. Od aromatične juhice, do slastne sladke ali slane pite, da o rižoti sploh ne govorim. Jaz pa sem jo danes uporabila kot osnovo za njoke. Njoke lahko postrežemo kot predjed ali prilogo. Odlično jih dopolnjuje slastna omaka iz domačega žajblja.
SESTAVINE:
300 g bučnega pireja (1 manjša buča)
1 jajce
200 g ostre moke
ščepec soli
20 g naribanega parmezana
oljčno olje za pečenje buče
moka za oblikovanje njokov
velik ščep soli
50 g masla
12 listkov svežega žajbla
Najprej segrejemo pečico na 200⁰C. Bučo prerežemo na pol, odstranimo semena in jo razdelimo na večje kolute. Pekač obložimo s peki papirjem in bučne kolute premažemo z oljčnim oljem. Pečemo približno eno uro oz. da je buča mehka in lepo karamelizira. Ohladimo. Ohlajeno olupimo in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v pire. Parmezan naribamo. V večji skledi zmešamo bučni pire, parmezan, jajce, moko in majhen ščepec soli. Mešamo s pomočjo kuhalnice, da dobimo gosto testo. Pustimo počivati približno pol ure.
Nato na dobro pomokani deski, testo z roko oblikujemo za prs velike svaljke, ki jih nato narežemo v velikosti njokov. Vodo zavremo, solimo in njoke skuhamo. Kuhani so, ko priplavajo na površino. Odcedimo. Vmes pripravimo omako. Maslo raztopimo na ponvi, dodamo liste žajblja in hrustljavo zapečemo. Vse skupaj obilno prelijemo preko njokov, ki smo jih zložili na krožnik. Po želji lahko poleg serviramo že nekaj naribanega parmezana.
Commentaires