top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

BUČNA JUHICA

Ko se jesen prevesi v pravo zimo, je še vedno aktualna bučna juhica. Je čudovite barve, kot pozno jesensko sonce. Bučna juha je na mojem jedilniku redna spremljevalka. Kar pa je najboljše, ni važno kako veliko bučo imamo, juhico lahko tudi priročno zamrznemo.

SESTAVINE:


1 hokaido buča

4 žlice oljčnega olja

1 manjša čebula

2 l vode (oz. odvisno od velikosti buče)

sol in poper

1 žlica bučnih semen

2 žlici domačega bučnega olja


PRIPRAVA:


Bučo operemo, prerežemo na pol, izdolbemo semena in narežemo na krhlje. Pečico segrejemo na 180º C. Krhlje premažemo z 2 žlicama oljčnega olja in položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Bučne krhlje pečemo najmanj 20 min. oz. da postanejo mehki, ko vanje zapičimo oster nož. Če imamo veliko bučo, morda potrebujemo dodatnih 10 min. peke. Ohladimo. Medtem drobno sesekljamo čebulo in jo prepražimo na 2 žlicah oljčnega olja, da postekleni in postane mehka. Ohlajeni buči odrežemo lupino in jo narežemo na večje kocke. Prepražimo jih na čebuli, zalijemo z vodo in kuhamo 20 min. Solimo in popramo po okusu. Zmeljemo s paličnim mešalnikom. Poljubno dodajamo količino vode, če želimo bolj redko konsistenco. Na ponvici brez maščobe prepražimo bučna semena. Juho serviramo in pokapljamo z domačim bučnim oljem in potresemo s prepraženimi semeni.












28 views0 comments

Recent Posts

See All

RIBJA JUHA

Comments


bottom of page