Morda niste največji ljubitelji zelenjave, ampak tej juhici se v mrzlih pozno jesenskih dneh zagotovo ne boste mogli upreti. Čudovita, aromatična in sveža zelenjava.
SESTAVINE:
1 večja glavica brokolija
2 manjša krompirčka
1 čebula
2 žlici oljčnega olja
1 pest sveže špinače (ali 2 kocki zamrznjene)
1 pest zamrznjenega graha
1 l zelenjavne osnove
400 g smetane
pol zelene bučke
1 žlica mandljev
1 žlica masla
sol in mleti poper
PRIPRAVA:
Brokoli opremo in razdelimo na posamezne cvetke. Steblu odrežemo otrdele dele in prav tako zrežemo na velikost brokolijevih cvetov. Krompir operemo ter narežemo ga na kocke. Čebulo olupimo in prav tako sesekljamo. V posodi segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, brokoli in krompir. Zalijemo z juho, dodamo špinačo ter grah in kuhamo približno 25 min. oz.da se vsa zelenjava zmehča. Špinača in grah v juhi poudarita zeleno barvo in juhi dodata svežino. Če pa ju slučajno nimamo v domači zalogi, ju lahko iz recepta tudi izpustimo.
Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom v kremasto juho. Dodamo smetano in še enkrat dobro premešamo. Po okusu začinimo še s soljo in poprom. Bučko narežemo na zelo drobne kocke in jo na hitro popražimo na ponvi z žlico masla. Mandje prav tako popražimo na suhi ponvi, da zadišijo in jih grobo sesekljamo.
Juho pred serviranjem potreseno s bučko in sesekljanimi mandlji. Za lepši videz in boljši okus, lahko dodamo še žlico kisle smetane.
Brokolijevo juho, lahko prav tako kot vse ostale kremne juhice, enostavno zamrznemo.
Comments