Klasičen recept za brioš, ki ga ponavadi pečem za Veliko noč, sem tokrat obogatila s čokoladnimi kapljicam in spekla v majhnih modelčkih. Prav francoska klasika v sladkih grižljajih.Odlični so kot popoldanska sladkarija na lenobno deževno nedeljo.
SESTAVINE:
570 g moke
22 g svežega kvasa
10 g soli
77 g mlačne vode
75 g mlačnega mleka
70 g sladkorja
4 jajca
250 g masla
lupina naribane bio limone
1 žlica ruma
100 g čokoladnih kapljic
mleti sladkor za posip
PRIPRAVA:
Najprej segrejemo pečico na 180⁰C. V manjši posodi najprej naredimo kvasec tako da zmešamo mleko, sladkor in kvas in pustimo da vzhaja na dvojno količino (10 -15 min.).
V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol in sladkor, dodamo vzhajan kvasec, vodo, jajca, rum in limonino lupinico. Z nastavkom za testo gnetemo počasi najprej 10 min. oz. tako dolgo, da se razvije gluten in je testo elastično ter se ne lepi na roke in posodo. Nato po koščkih dodajamo vso maslo sobne temperature in mešamo naprej še 10 min. Testo je popolnoma voljo in se lepo razvleče. Pokrijemo s folijo in pustimo, da testo na toplem vzhaja na dvojno količino oz. približno 1 uro in pol..
Vzhajano testo nato na pomokani deski ponovno zgnetemo in v testo vmešamo čokoladne kapljice. Oblikujemo v majhne kroglice, ki jih položimo v posebne modelčke. Pokrito pustimo vsaj še 1 uro, da ponovno vzhaja. Lahko tudi pokrijemo s folijo in čez noč shranimo v hladilniku. Drugo jutro pustimo na toplem še 1 uro in potem spečemo. Pečemo v vroči pečico 30 do 40 min. oz. dokler ni lepo obarvano in iz pečice zadiši po sveže pečenem pecivu. Ohlajene potresemo s sladokorjem v prahu.
Comments