To je super enostaven “pizza twist”, za vse ljubitelje slastnih okusov gorgonzole, ki sem ga obogatila z aromatično hruško in parmezanom. Mislim da bi se Italijani strinjali z mojo različico njihove pizze, ki jo sicer obožuje cel svet.
SESTAVINE:
1 kocka kvasa
½ žličke sladkorja
200 ml vode
500 g moke
6 žlic oljčnega olja
2 hruški
sok ene limone
200 g gorgonzole
150 g mascarpone sira
100 g sveže naribanega parmezana
50 g rukole
sol in poper
PRIPRAVA:
Najprej pečico segrejemo na 300⁰ C oz. oz. na največjo temperaturo, ki jo zmore vaša pečica. Na dno pečice položimo šamotni kamen. Tako smo si pripravili podobne pogoje, kot jih ima krušna peč in vaša pizza bo čudovito hrustljava. Če ste “pizzoljubi” in večkrat pečete pizzo, potem je naložba v šamotni kamen prava investicija, ki se takoj povrne z zadovoljstvom hrustljave domače pizze.
Pripravimo vzhajano testo. V posebni posodi zmešamo v mlačni vodi kocko kvasa, žlico sladkorja in žličko moke in pustimo 10 min., da kvasec (kvasni prednastavek) vzhaja. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko in kvasec, dodamo 1 žlico soli in oljčno olje. Vse skupaj gnetemo v posodi robota približno 10 min. Tako smo dobili čudovito osnovo, ki nam bo zagotovo lepo vzhajala. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem 45 min. da se testo podvoji v svoji velikosti.
Vmes operemo in izkoščičimo hruške in jih narežemo na tanke rezine. Pokapljamo jih s sokom limone, da ne potemnijo in ohranijo svež okus. Gorgonzolo grobo narežemo, parmezan sveže naribamo.
Vzhajano testo razrežemo na 4 dele in iz vsakega hlebčka tanko razvaljamo podlago za pizzo. Položimo jih na peki papir. Vsako podlago namažemo z mascarpone sirom, solimo in popramo po okusu, obložimo s hruškami in potresemo z gorgonzolo in naribanim parmezanom. Na vroč kamen položimo skupaj s peki papirjem in pečemo 5 do 10 min. (odvisno od pečice) da se zlato rumeno zapeče in iz pečice zadiši po gorgonzoli.
Predno serviramo potresemo z listi oprane rukole in po želji razrežemo na rezine.
Božanski okusi, ki se lepo ujemajo s kozarcem zlate aromatične rebule.
Comments