top of page
Writer's picturedobrovoljcmojca

RIŽOTA S PIŠČANCEM, HRUŠKAMI IN ŽAJBLJEM

Updated: Dec 5, 2020

Enostavna jesenska rižota, ki jo hitro pripravimo, ki pa zaradi čudovitih aromatičnih hrušk in skromnega žajbla, zasije v vsej svoji veličini. Pistacije poskrbijo za hrustljavi užitek.



SESTAVINE:


1 file piščančjih prsi

1 šalotka

10 lističev žajblja

2 žlici oljčnega olja

300 g riža za rižoto (vrsta arborio, carnarol ali vialone nano)

125 ml suhega vina

1 l vroče zelenjavne osnove

2 hruški

1 žlica masla

2 žlici sladkorja

2 žlici balzamičnega kisa

2 žlici sesekljanih pistacij (nesoljenih)

4 žlice sveže nastrganega parmezana

sol, poper


PRIPRAVA:


Operemo in dobro posušimo piščančji file. Razrežemo ga na večje kocke. Šalotko olupimo in sesekljamo. Liste žajblja prav tako operemo, posušimo in narežemo na trakce.

Na segretem oljčnem olju zlato rumeno zapečemo piščanca in ga začasno umaknemo iz posode. Na istem olju prepražimo čebulo in žajbelj. V posodo vrnemo meso in dodamo riž. Dobro premešamo in pražimo 2-3 min. Zalijemo z vinom in kuhamo, da alkohol izhlapi. Potem počasi dodajamo vročo zelenjavno osnovo in ves čas mešamo. Skrivnost kremaste rižote je v nenehnem mešanju, saj tako nežna zrna sprostijo dovolj škroba, ki je potreben za kremasti okus in videz. Rižoto kuhamo približno 20 min. oz. da zrna ostanejo “al dente”.

Medtem operemo hruške in jih dobro posušimo. Odstranimo peščišče in eno razrežemo na podolgovate rezine, drugo pa na kocke. V ponvi segrejemo maslo, dodamo sladkor in skuhamo karamel. Ko je sladkor karamelaste barve ga zalijemo z balzamičnim kisom. Za nekaj minut v omaki kuhamo hruške, ki smo jih narezali na rezine, da se navzamejo okusa karamela in se rahlo obarvajo. Vmes grobo sesekljamo pistacije.

Kocke hruške zmešamo med kuhano rižoto, dodamo še žlico masla in nariban parmezan. Vse dobro premešamo. Na tej stopnji naj rižota počiva še 5 min. Na koncu v riž vmešamo tudi polovico sesekljanih pistacij. Dodatno solimo in popramo po okusu.

Postrežemo tako, da na vsak krožnik rižote, položimo tudi 3 rezine karamelizirane hruške in vse skupaj potresemo s preostalo pistacijo. Za pravi izgled na krožniku, pa okrasimo še z lističi žajblja.


Da je užitek popoln, si nazdravimo s kozarcem chardoneja.



86 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page